Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης;
Όταν υπάρχει ουρολοίμωξη, συνήθως εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:
- Πόνος ή αίσθημα καψίματος στην ούρηση
- Αίσθηση συχνής ούρησης (συχνουρία), αλλά χωρίς να βγαίνουν πολλά ούρα
- Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
- Τα ούρα είναι θολά, έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα
- Πόνος στην μια πλευρά της μέσης, κάτω από τα πλευρά.
- Πυρετός με ρίγος
- Ναυτία και έμετοι
- Δυσοσμία στα ούρα
Μόλις αισθανθείτε κάποιο απο τα παραπάνω συμπτώματα, να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.
- Η διάγνωση γίνεται λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενή και μετά από κλινική εξέταση, που περιλαμβάνει ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων), οι οποίες δείχνουν την παρουσία μικροβίων και πυοσφαιρίων (δηλαδή λευκών αιμοσφαιρίων που αυξάνονται σε περιπτώσεις λοιμώξεων).
- Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις πιθανόν να απαιτήσουν τη διενέργεια απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να φανούν πιθανά ανατομικά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα (απλή ακτινογραφία ΝΟΚ, υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία)
- Εάν η ουρολοίμωξη εμφανίσει υποτροπές, ο ουρολόγος θα πραγματοποιήσει κυστεοσκόπηση εισάγοντας ένα λεπτό και εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας (κυστεοσκόπιο)
Τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης - πρόληψη
Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης με φυσικό τρόπο είναι η τακτική κατανάλωση χυμού από cranberry, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα κράνα εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας. Μπορείτε να καταναλώσετε τα cranberry είτε σε χυμό, είτε σε συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμη, συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον ενός λίτρου νερού ημερησίως, η ούρηση αμέσως μετά από κάθε σεξουαλική επαφή και να μην αναβάλλεται η ούρηση. Επιπλέον, προκειμένου να μη μεταφέρονται τα μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο και στην ουρήθρα, σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται ο σωστός τρόπος σκουπίσματος της ευαίσθητης περιοχής (με φορά από εμπρός προς τα πίσω). Μην ξεχνάτε να πλένεστε με ήπιο σαπούνι αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Τέλος, να αποφεύγετε τα έντονα αντισηπτικά για την ευαίσθητη περιοχή, καθώς καταστρέφουν το pH της. Αρκεί ένας ήπιος καθημερινός καθαρισμός με σαπούνι με ουδέτερο ph για να διατηρηθεί η περιοχή αυτή καθαρή.
Τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια) έχουν αποδειχθει προληπτικά για την αποφυγή ουρολοιμώξεων. Η λήψη προβιοτικών βοηθά στην επικράτηση των καλών βακτηρίων έναντι των παθογόνων στο έντερο. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί κάποιο παθογόνο μικρόβιο στο έντερο και να μεταφερθεί στο ουροποιητικό ή ακόμα και στον γυναικείο κόλπο. Είναι ευεργετικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Η κατανάλωση τους κρίνεται απαραίτητη κατά τη περίοδο λήψης αντιβιοτικών, σε περιόδους στρες και όπως αναφέρεται, στην αποφυγή της ουρολοίμωξης!